Gáfor (Camphora racemica), známy ako biela kryštalická látka, ktorá sa získava z dreva a listov kamforovníka, rastliny pôvodne pochádzajúcej z Ázie.


Vlastnosti gáfru

1Antimikrobiálne účinky
Gáfor má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri liečbe a prevencii infekcií.
2Protizápalové účinky
Má tiež protizápalový účinok, ktorý môže pomôcť zmierniť bolesť a opuchy spôsobené zraneniami alebo zápalom.
3Analgetické účinky
Gáfor dokáže zmierniť bolesť, vďaka čomu je populárny v liečivej kozmetike, ako sú balzamy a masti.
4Expektoračné účinky
Má expektoračné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri liečbe respiračných problémov, ako sú prechladnutie, kašeľ a zápal pľúc.
 

Jeho antimikrobiálne, protizápalové, analgetické a expektoračné vlastnosti prinášajú úľavu pri rôznych zdravotných problémoch.


Štúdie

Gáfor je široko študovanou a používanou prírodnou látkou, ktorá má mnoho potenciálnych výhod pre zdravie. Toto sú niektoré zaujímavé štúdie:

1Antimikrobiálne vlastnosti gáfru
Štúdia z roku 2012 zverejnená v časopise "Journal of Ethnopharmacology" skúmala antimikrobiálne vlastnosti gáfru a jeho účinnosť proti rôznym baktériám a kvasinkám. Výsledky ukázali, že gáfor má silné antimikrobiálne účinky a môže byť účinným prírodným prostriedkom na kontrolu infekcií.
2Protizápalové a analgetické účinky gáfru
Štúdia z roku 2003 publikovaná v časopise "Inflammation Research" skúmala protizápalové a analgetické účinky gáfru na zvieratách. Výsledky naznačovali, že gáfor môže znižovať zápal a bolesť tým, že inhibuje produkciu prozápalových cytokínov a znižuje citlivosť na bolesť.
3Účinky gáfru na kožu
Výskum z roku 2016 publikovaný v časopise "Journal of Dermatological Science" skúmal účinky kamforu na kožné bunky. Štúdia zistila, že kamfor môže stimulovať produkciu kolagénu v kožných bunkách, čo naznačuje, že by mohol mať úlohu v protistárnutí a zlepšovaní vzhľadu pokožky.
4Účinky gáfru na respiračný systém
Štúdia z roku 2013 publikovaná v časopise "Respiratory Physiology & Neurobiology" skúmala účinky kamforu na hladké svalstvo dýchacích ciest. Výsledky ukázali, že gáfor môže pomôcť uvoľňovať hladké svalstvo dýchacích ciest, čo naznačuje jeho potenciálne využitie pri liečbe respiračných problémov, ako je astma.
5Účinky gáfru na reumatizmus
Štúdia z roku 2012 publikovaná v časopise "Phytomedicine" skúmala účinky gáfru na zmiernenie bolesti a zápalu spojených s reumatizmom. Výsledky ukázali, že gáfor môže byť účinným prírodným prostriedkom na zmiernenie týchto príznakov.
6Účinky gáfru na úzkosť a depresiu
Štúdia z roku 2014 publikovaná v časopise "Journal of Ethnopharmacology" skúmala účinky gáfru na zvieratách s úzkosťou a depresiou. Výsledky naznačovali, že gáfor môže mať antidepresívne a úzkostné účinky, čo naznačuje jeho potenciálne využitie v liečbe týchto porúch.
7Účinky gáfru na rany a hojenie
Štúdia z roku 2015 publikovaná v časopise "Journal of Wound Care" skúmala účinky gáfru na hojenie rán u potkanov. Výsledky naznačovali, že gáfor môže urýchliť hojenie rán a zlepšiť hojenie bez jaziev.
(zdroj: https://www.magonlinelibrary.com/doi/abs/10.12968/jowc.2015.24.12.582).

Filozofiou našej firmy je odporúčať to,
čo skutočne poznáme,
čo sme odskúšali a čomu veríme.